In deze gunstige tijd van lage rentestanden kan dat een aantrekkelijke optie zijn. Echter, er zijn enkele belangrijke overwegingen en regels waar je rekening mee moet houden.
Voordat je besluit om direct na aankoop te verhuren, is het essentieel om toestemming van je hypotheekverstrekker te verkrijgen. Vaak staat in de hypotheekakte vermeld dat verhuur niet is toegestaan zonder toestemming. Het negeren hiervan kan leiden tot contractbreuk en zelfs gedwongen verkoop. Overweeg daarom een verhuurhypotheek als je een tweede woning als investering wilt aanschaffen, omdat deze meestal verhuur toestaat, zij het met iets hogere rentetarieven.
In sommige gemeenten heb je een vergunning nodig voor het verhuren van een huis, en soms is het simpelweg niet toegestaan. Ook bij appartementen moet je controleren of verhuur is toegestaan volgens de splitsingsakte en toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaars (VvE).
Als je van plan bent om een woning meer dan 5 jaar te verhuren, wordt dit beschouwd als permanente verhuur en valt het in box 3 voor de vermogensrendementsheffing. Je betaalt dan belasting over een fictief rendement op je vermogen. Houd er rekening mee dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning. Gelukkig zijn de huurinkomsten wel belastingvrij, wat een interessant rendement kan opleveren.
De rendabiliteit van het verhuren van een woning hangt af van verschillende factoren, waaronder de huurprijs, de sector (sociaal of vrij), het type woning, de regio, de lokale huizenmarkt en de staat van onderhoud. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist voordat je een huis koopt om te verhuren.
Een ervaren aankoop- of verhuurmakelaar kan je helpen de juiste beslissingen te nemen. Vergelijk verschillende makelaars om er zeker van te zijn dat je met iemand werkt die gespecialiseerd is in het kopen en verhuren van huizen. Vul het onderstaande formulier in en vergelijk direct de beste makelaars in jouw regio!